ALTE DESERTURI

COVRIGI POLONEZI



     Hristos S-a Inaltat!

     Pentru ca astazi credinciosii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc Inaltarea Domnului la cer, m-am gandit ca este momentul potrivit sa va prezint o reteta din aluat de cozonac. Covrigii polonezi sunt covrigei din aluat de cozonac, potrivit cartii de bucate a Sandei Marin. Sincer, nu cunosteam acest aspect si sunt fericita ca in urma acestei retete cultura mea culinara s-a marit, iar covrigeii obtinuti au fost exact ca cei pe care mi-i amintesc din copilaria mea. Au avut la baza aluatul de cozonac de la cozonacii fara framantare  pe care i-am facut in acest an de Paste. Ne-au placut tuturor la unison; sper sa va placa si dvs.

     INGREDIENTE: 500 g aluat de cozonac
                               125 g unt sau margarina
                               1 ou batut pentru uns
                               miere de albine pentru uns

                               Pentru sirop: 250 g zahar
                                                  500 ml apa
                                                  1 pliculet zahar vanilat


     Aluatul de cozonac il lasam la rece pentru 20 minute. Dupa ce s-a racit, il intindem pe suprafata de lucru infainata in foaie cat mai patrata de un deget grosime. Ungem aluatul cu untul sau margarina la temperatura camerei.


     Vom impacheta aluatul identic ca la obtinerea aluatului foietaj (frantuzesc): o parte laterala o aducem in mijloc, o acoperim cu cealalta parte si astfel am obtinut un dreptunghi pe inaltimea aluatului intins. Impachetam la fel pornind de la capatul de sus al dreptunghiului obtinut si obtinem o impachetare precum cea din fotografie:


     Se da la rece pentru 10-15 minute si se repeta aceasta operatiune de inca doua ori. Daca se rupe si iese untul din aluat este recomandat sa presaram faina. Dupa ultima impachetare, intindem aluatul in foaie de 1 cm grosime si inalta de 30 cm. Taiem aluatul in fasai, pe inaltime, de 1-1,5 cm latime.


     Fiecare fasaie de aluat o rasucim; moment in care sa va produce si usoara alungire a aluatului.


     Fasaia de aluat se indoaie in doua, capetele ei se rasucesc intre ele de doua trei ori si se intorc invers, perpendicular pe bucla covrigului si se trec sub aceasta. Covrigii au o forma asemanatoare cifrei opt, un opt ceva mai bombat. Pentru o mai buna intelegere va recomand sa priviti cu atentie fotografiile.



     Covrigii se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu oul batut. Ii coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pana se rumenesc frumos la suprafata.


     In timpul cat se coace prima tava cu polonezi pregatim siropul din ingredientele specificate. Cind zaharul este topit si siropul clocoteste inchidem focul. Cat sunt inca calzi, scufundam covrigii in siropul pregatit.




     Va recomand sa ii manipulati cu atentie pentru ca fiind calzi si siropul fierbinte se rup foarte usor. Dar cu atentie si rabdare, veti obtine niste covrigi parfumati si foarte bine insiropati. Eventual va puteti ajuta de o paleta pentru a-i scoate din sirop. Ii scoatem intr-o tava, sau pe un platou si la final ii ungem cu miere de albine.



    Sunt super, super buni. Sper sa placa tuturor.



     Sa aveti pofta,
     Nico





Nicoleta Grófová

12 comentarii :

  1. Foarte mult imi plac acesti covrigi ,am si eu o intrebare la celelalte 2 impachetari trebuie sa ungem cu unt de fiecare data ,adica de 3 ori ? asa am inteles! Alina .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alina. Da, de fiecare data impachetam cu unt. Scrie ca daca untul iese din aluat, presaram faina. Dar ungi cu unt moale si nu intinzi untul in strat gros. Sa ai spor!

      Ștergere
  2. Inca o intrebare la aluat ai spus ca trebuie facut din reteta de cozonac a ta , nu e mult din 1 kg de faina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reteta de cozonac este dintr-un 1 kg de faina, dar pentru covrigii polonezi am folosit 500 g aluat cozonac. Ca o recomandare, si eu la fel am facut. Faci aluatul de cozonac din toata cantitatea de faina, din 500 g faci covrigi si din restul de aluat se poate pregati unul sau doi cozonaci in functie de dimensiunea tavilor de cozonac. Cozonacii ii poti da la congelator si ii scoti ulterior. Dar poti face asa cum crezi tu ca este mai bine. Toate cele bune!

      Ștergere
  3. Aluatul de cozonac se baga la rece dupa ce a dospit sau imediat dupa ce a fost framantat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce framatam aluatul de cozonac, nu trebuie lasat la dospit. Adica, framantam, il dam la rece si incepem sa impachetam cu untul. Dupa fiecare impachetare dam la rece aluatul. Procedam ca in pasii prezentati, dar nu lasati aluatul de cozonac la dospit. Spor in toate!

      Ștergere
  4. Multumesc foarte mult pentru sfat, dupa "calculele' mele, il lasam la dospit...
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. imi puteti da reteta de aluat de cozonac arata super?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna draga mea! Reteta aluatului de cozonac apare la inceputul articolului, dar pentru mai multa siguranta iti las si linkul ei: http://www.secretelebucatarieinoastre.com/2014/05/cozonac-fara-framantare-cu-nuca-si-cacao.html
    Numai bine, Nico

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata grozavi si sunt foarte buni cei din comert, iar cei facuti in casa sunt si mai buni. O sa ii fac si eu cat de curand.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.