APERITIVE SI SALATE

BUREK SA KRUMPIROM - reteta croata



     Dupa ce am servit un mic dejun croat, va invit sa mergem mai departe in incursiunea noastra prin bucataria croata si sa ne oprim la reteta de Burek sa krumpirom sau "Burek cu cartofi". Reteta o am de pe un forum unde am cunoscut o fata de la care in trecut am mai incercat si reteta VARAŽDINSKI KLIPIČI. Ca si prima reteta incercata, nici aceasta nu mi-a inselat asteptarile.
     Povestea acestui preparat se pare ca a inceput in orasul sarb Niš, unde in anul 1948 un bucatar turc a adus reteta de "burek rotund". De aici s-a raspandit in sud-est (sudul Serbiei, Kosovo și Macedonia) si apoi in restul Iugoslaviei. Aceasta ar fi povestea acestui preparat delicios cu care ne incanta bucataria croata.




     INGREDIENTE: Aluat: 500 g faina
                                          2 lingurite sare
                                          50 ml ulei de masline
                                          300 ml apa calda

                                Umplutura: 9 cartofi de marime medie
                                                 1 ceapa medie
                                                 piper negru macinat si sare dupa gust
                                                 1 lingurita Vegeta Gust de Gaina
                                                 1 lingura ulei

Pregatirea aluatului: Intr-un castron cernem faina, adaugam sarea, apa si uleiul. Framantam un aluat elastic,


     pe care il impartim in trei parti. Fiecare bila de aluat o intindem de marimea unei clatite si o ungem bine cu ulei pe ambele parti. La fel procedam cu toate cei trei bucati de aluat si le asezam una peste alta intr-o farfurie.


     Farfuria o acoperim cu folie alimentara. Lasam aluatul la odihnit 20 minute. In acest rastimp pregatim umplutura.




     Prepararea umpluturii: Cartofii ii curatam de coaja si ii taiem bucatele mici. Ceapa o curatam si o taiem cubulete. Amestecam cartofii cu ceapa cubulete. Presaram vegeta, sare si piper macinat dupa gust. Amestecam.


     Odata umplutura pregatita vom incepe sa lucram aluatul. Pe masa de lucru asezam o fata de masa mai mare sau un prosop de bucatarie mare -  ideala este fata de masa. Luam o bucata de aluat, o asezam in centrul fetei de masa si incepem sa tragem usor de aluat. Aluatul este foarte elastic si se lucreaza destul de usor. Il intindem cat de mare si de subtire vrem sa fie...sau pana cind incepe sa ni se rupa. Presaram peste aluat umplutura in cantitate moderata. Incepem sa rulam aluatul cu ajutorul fetei de masa sau al prosopului. In mod normal trebuie sa rulam dintr-o parte pana la jumatate, dupa care incepem sa rulam si partea opusa; cele doua rulouri se vor intalni la jumatate. Asa era precizat in reteta. Eu, am fost mai inteligenta si am rulat dintr-o singura parte tot aluatul ca si la strudel. Gresit! Sa nu repetati gresela mea pentru ca in acest caz burekul vostru va fi asa mai grosolan ca al meu .


     Asezam ruloul in spirala in tava unsa cu ulei.


     Coacem in cuptorul incins la 200°C pentru 40 minute. In ultimele 10 minute turnam peste burek apa fierbinte si sarata, aproximativ 200 ml si dam la cuptor. Dupa coacere lasam burekul in cuptor pana la evaporarea totala a apei. Taiem si servim.


     Sa aveti pofta!
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.